Župane, sazovite tematsku sjednicu Županijske skupštine!

Laburisti PGŽ-a, danas su odaslali priopćenje za medije u kojem su pozvali na što hitnije sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine u vezi sigurnosnog stanja u sklopu Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, gdje je tijekom jučerašnjeg dana došlo do novog ekološkog incidenta, odnosno istjecanja tamne tekućine u more. Unatoč naporima radnika na sanaciji i spriječavanju daljnjeg širenja mrlje, i nakon ovog incidenta nameće se pitanje- DO KADA OVAKO?!

U nastavku prenosimo priopćenje u cijelosti

 

 

 

Hrvatski laburisti – Stranka rada  Podružnica PGŽ ovim poziva Župana Zlatka Komadinu na žurno djelovanje.

U blizini Rafinerije nafte Rijeka i njihovog pogona na Urinju  ponovono je došlo do velikog onečišćenja mora i obale radi za sada nepoznatog uzroka, ali iz na žalost poznatog izvora, na području koje se učestalo onečišćuje.

Dugogodišnji problemi u radu rafinerijskih postrojenja na koje kao stranka konstantno upozoravamo, okrunjeni su ovim velikim onečišćenjem radi kojeg su plaže i more ispod rafinerije prekriveni debelim slojem guste, masne crne tekućine jakog, neugodnog mirisa.

Nadomak sezoni kupanja teško je zamisliv boravak na ovakvim plažama, iako su radnici tvrtke Dezinsekcija marljivo čistili čitavo područje brojnim brodovima, intervevntnim vozilima, kombijima, zaštitnim branama, upijajućim podlogama. I ovo će onečišćenje biti sanirano, kao i ona prije njega, no postavljamo pitanje – do kada ovako? Da li je doista potrebno da se dogodi katastrofa s najtežim posljedicama da institucije počnu raditi svoj posao?

Hrvatski laburisti – Stranka rada Podružnice PGŽ su na županijskoj sjednici održanoj još 25. veljače 2016. godine zatražili da se organizira tematska sjednica radi sagledavanja problema u proizvodnji kao i sigurnosnog stanja u Rafineriji nafte Rijeka INA d.d. te radi dobivanja informacija o planiranoj modernizaciji i rokovima realizacije iste.

Tematska sjednica još nije održana, a javnost je ostala uskraćena za informaciju o stanju pogona, o sigurnosnoj situaciji u samoj rafineriji te mogućoj ugrozi obližnjeg naselja Urinj i mještana Kostrene.

Zahtijevamo od Župana da u najkraćem mogućem roku sazove tematsku sjednicu i pozove sve relevantne sudionike, te da zatraži od rafinerije da poduzme najhitnije korake kako bi poslovala kao društveno odgovorna kompanija, kako INA d.d. sama za sebe voli tvrditi da to jest.

 

LABURISTI PGŽ