Zašto Laburisti nisu pristali na blagodati braka s Komadinom?

Na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine, župan Komadina prisjetio se kojim je strankama nudio postizbornu suradnju, spominjući i Laburiste, obrazlažući pritom činjenicu da u upravnim vijećima i nadzornim odborima sjede oni koji tvore većinu u Županijskoj skupštini, odnosno oni koji konzumiraju brak.

Istina je što župan Komadina kaže da je Laburistima nudio postizbornu suradnju, što po njemu podrazumijeva i preuzimanje odgovornosti, odnosno mjesta u upravnim vijećima i nadzornim odborima. Mi, Laburisti, smo takvu mogućnost odbili iz jednostavnog razloga što smo građanima obećali da ćemo štititi isključivo njihove interese, a ne svoje vlastite. Kao oporba imamo mogućnost podržati sve ono što je dobro, ali i ukazivati na ono što je loše, što bi nam, da smo pristali na postizbornu koaliciju, bilo uskraćeno. Županov stav o prihvaćanju odgovornosti smatrali smo čistom floskulom što se pokazalo u više navrata, a najnovije na primjeru Upravnog vijeća Doma zdravlja po pitanju kršenja ZOR-a i internih akata od strane ravnatelja Doma zdravlja Borisa Ritoše.

U raspravi o rebalansu županijskog proračuna iznijeli smo niz stavki s kojima se nikako ne slažemo, a koji se odnose na naknade, nagrade, namještaj, reprezentacije i sl. u iznosu od više od pola milijuna kuna. Smatramo da takva preraspodjela novaca poreznih obveznika, u vrijeme kada brojimo dvadesetak tisuća nezaposlenih, kada su brojni naši sugrađani na rubu egzistencije i beskućnici, nedopustva i bahata.

S druge pak strane, pozdravljamo vrhunski odrađen projekt po pitanju pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama što je bila jedna od tema koju smo otvorili i zagovarali, te projekt Za(voli) kazalište. Zbog svega navedenog nismo mogli biti ni za, a niti protiv ovakvog rebalansa proračuna te smo bili suzdržani.

Po pitanju županijskog proračuna za 2015. godinu pojavila su se već medijska nagađanja o tome hoće li Laburisti podržati proračun. Odgovor s naše strane je jasan i od njega nećemo odstupiti. Ukoliko proračun bude usmjeren ka razvoju, otvaranju novih radnih mjesta i ukoliko se bude vodilo brige za najpotrebitije, spremni smo sjesti za stol i ponuditi vlastita razmišljanja i rješenja. Ukoliko svi naši prijedlozi budu prihvaćeni, spremni smo trgovati za dobrobit svih stanovnika Primorsko – goranske županije, a ne za vlastite fotelje.

Dina Domijan

Mediji o ovoj temi:

>> KanalRi

>> RITV