Zašto državne institucije dopuštaju isplatu dijela plaće kroz putne troškove?

U jučerašnjem Novom listu objavljen je članak o najavljenoj istrazi DORH-a vezano uz izdavanje putnih naloga i isplatu 307 tisuća kuna na ime inozemnih dnevnica trojici savjetnika premijera Zorana Milanovića. Cijeli je događaj pred istragom i okarakteriziran je kao „priča o čistoj krađi državnog novca… kako bi se netko lagano dokopao novca“.

Hrvatski laburisti – Stranka rada skreću DORH-u pažnju na još jedno, jednako tako važno kršenje zakona – svakodnevno pisanje putnih naloga tisućama hrvata diljem zemlje zaposlenim u privatnim tvrtkama koje, nažalost, nije isprovociralo niti istragu, ni bombastične novinske naslove.

Rovinj1

Naime, javna je tajna da privatni poslodavci svojim zaposlenicima isplaćuju minimalnu plaću ili tek nešto više od toga, a razlika se isplaćuje kao „putni trošak“. Tako mnogi koji ne izlaze iz svojih ureda istovremeno „putuju“ po cijeloj državi, za što ostvaruju pravo na isplatu putnih troškova, visina kojih iznosi polovinu ili trećinu punog iznosa plaće (usmeno dogovorene pune plaće, neovisno o ugovoru o radu na kojem plaća obično iznosi minimalnih oko 2.500 kuna).

Izmjenama propisa i procedura koje je prije nekoliko godina pokrenuo ministar Slavko Linić, danas se sve uplate prema radnicima izvršene tijekom mjeseca prijavljuju nadležnoj Poreznoj upravi na obrascu iz kojeg se prema OIB-u može lako vidjeti koliko je koji radnik dobio plaće, a koliko mu je isplaćeno na ime putnih troškova. Upravo stoga bi trebalo biti jednostavno uočiti da npr. radnik dobiva redovno, svaki mjesec, 2.500 kuna plaće i 2.000 kuna putnog troška, što znači da je zapravo s poslodavcem dogovorio ukupnu plaću od 4.500 kuna. Laburisti smatraju kad bi institucije zaista obavljale svoj posao, lako bi se utvrdile nepravilnosti.

Ako se prisjetimo da se u slučaju isplata savjetnicima bivšeg premijera govori o krađi državnog novca, trebalo bi izračunati koliko je, umjesto da mu isplati plaću, isplatom putnih troškova radniku poslodavac uštedio neplaćanjem poreza i doprinosa, odnosno koliko je država na tim istim porezima i doprinosima izgubila.

Hrvatski laburisti se pitaju zašto nadležne institucije nemaju interes razotkriti neplatiše i pobrinuti se da se novac koji osigurava isplatu mirovina, socijale, zdravstva, školstva, itd. uplati u državnu blagajnu, umjesto da se tako neodgovorno pušta da se državni novac slijeva u džepove privatnika.

Dodatno, moramo biti svjesni da se radnicima, kojima se na ovakav način jedan dio plaće obračunava kroz putne troškove, za taj isti dio umanjuju mirovine, pa tako ne ostvaruju mirovinu temeljem svoje stvarno dogovorene plaće od npr. 4.500 kuna, već temeljem isplaćene plaće u visini od oko 2.500 kuna. Na taj  način država često mora, uz već ranije izgubljeni novac kroz neplaćene poreze i doprinose, često isplaćivati zaštitne dodatke ili socijalnu pomoć radnicima koji su ostali uskraćeni za cjelokupnu isplatu plaća.

Hrvatski laburisti skreću pažnju javnosti na ovaj sveprisutni problem, na koji Vlada RH zatvara oči. Jedino nije jasno zbog čijeg interesa. Javnog, pretpostavljamo, NE!

Hrvatski laburisti – Stranka rada

Podružnica Primorsko-goranske županije