Vrijeme je za ostavke!

Ponovno su otkrivene zabrinjavajuće informacije o kreditu od 48,3 milijuna Eura koje je Agrokoru odobrio HBOR uz pomoć ministra Zdravka Marića. Ovo kompromitira ne samo ministra Marića, već posljedično i ekonomisticu te financijsku stručnjakinju ministricu Martinu Dalić, odnosno i samog premijera.

 61358012-dalic-plenkovic-maric agro

Izgovori ministra Marića poput: „Uvijek sam govorio istinu, tako sam odgojen i tako radim kao ministar’ jednostavno nisu dovoljno dobri. Nikoga ne zanima njegov odgoj, nego njegova stručnost u području financija i njegova uloga da zaštiti nacionalne interese, a ne interese privatnog kapitala.

Nerazjašnjeno je kako je HBOR mogao odobriti takav kredit prezaduženoj kompaniji nakon što je u kreditnoj procjeni iznesen zaključak: „da je Agrokor grupa i dalje nominalno nelikvidna… ima nedostatak radnog kapitala…, nije poznat status urednosti u ispunjavanju postojećih kreditnih obveza, nedovoljne su informacije o financijskom položaju klijenta, sudužnika i grupe obziom na traženi iznos kredita i ukupnu izloženost prema grupi te da je informativna analiza napravljena na temelju revizorskog izvješća bez ostale popratne dokumentacije i kontakta s klijentom“, prema riječima www.vijesti.hr.

Još je manje jasno kako je ministar Marić nakon takvog zaključka kreditne procjene mogao dati obrazloženje koje kredit opravdava te preporučiti ostalim ministrima u Nadzornom odboru da HBOR-u daju suglasnost za kredit Agrokoru!

Je li suglasnost dana samo na nečiju riječ?! Ne bi li ministri trebali detaljno proučiti dokumentaciju prije davanja suglasnosti kredita od gotovo 50 milijuna eura nekoj tvrtki, osobito onoj upitnog poslovanja?

Riječi premijera Plenkovića: „Ministri samo daju suglasnost.“ nisu valjano opravdanje, nego samo pokazuju njegovu želju da se otarasi dosadnih novinara i razgovora o problematičnoj temi koja ugrožava položaj njegovih ministara ali i njega samog!

Ne bi li ministri trebali štititi interese građana RH? Nisu li ministri „zadnja crta obrane“ od nepoštenih poteza i pokušaja manipuliranja i izvlačenja ne državnog novca, nego našeg novca, novca poreznih obveznika? Ovako, zajedničkim snagama ministar Marić i ministrica Dalić uz bezrezervnu podršku premijera mogu raditi što žele i nitko ih u tome ne može spriječiti.

Vrijeme je za ostavke!

https://laburisti.com/blog/izdvojeno/a-mozda-su-u-sumi/