Šustar: Dosta je lošeg vođenja Rijeke!

Izvor: Novi list
GRADONAČELNIČKI KANDIDAT OBZNANIO IMENA NAJBLIŽIH SURADNIKA
Predstavio je svoje zamjenike – Vedrana Sabljaka, javnosti poznatog kao predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera u »3. maju«, te Danijela Palisku, magistra ekonomije, vlasnika obrta, zaposlenog u tvrtki specijaliziranoj za revizijske programe.

RIJEKA Laburistički kandidat za riječkog gradonačelnika na idućim lokalnim izborima Predrag Šustar službeno je predstavio dvojicu kandidata stranke za mjesta zamjenika gradonačelnika. To su šef riječkih Laburista Vedran Sabljak, javnosti inače poznatiji u ulozi predsjednika Sindikata Istre i Kvarnera u »3. maju«, te Danijel Paliska, magistar ekonomije, vlasnik obrta, ujedno zaposlen u tvrtci specijaliziranoj za revizijske programe. Šustar i njegovi zamjenici predstavili su se javnosti u novim prostorijama stranke u Ciottinoj ulici, što za Šustara ima i veliko simboličko značenje jer, kako je objasnio, upravo od velikog riječkog gradonačelnika Giovannija Ciotte današnji političari mogu naučiti važne lekcije.

– On je bio gradonačelnik koji je znao čitati svoje vrijeme, imao viziju Rijeke kao kozmopolitskog grada, što je u njegovo vrijeme i postala, znao je dovesti javne i privatne investicije te upravljati s povjerenjem u ljude. Te su lekcije važne iz dva razloga – čine nas ponosnima na naš grad i uče nas da možemo biti pobjednici, a njima se možemo inspirirati u promjenama koje nas očekuju, rekao je Šustar, uz zaključak kako sadašnja riječka gradska vlast naprosto loše upravlja gradom. Takvu tvrdnju potkrijepio je Paliska grafičkim prikazom rasta zaduženosti Grada Rijeke u razdoblju od 2001. kada je sadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel došao na vlast pa do kraja 2011. godine.
– Dug je u tom razdoblju narastao za tisuću i tristo posto, sa nešto više od 48 milijuna na gotovo 636 milijuna kuna. To samo po sebi ne mora biti problematično, ako se dug može vraćati, ali to u Rijeci nije slučaj, rekao je Paliska, prikazujući drugi graf, ukupno dospjelih a neplaćenih obaveza Grada Rijeke koje su od 2007. do kraja 2011. godine rasle s niti četiri milijuna na više od 72 milijuna kuna. – To dokazuje da Grad Rijeka ne plaća svoje račune, a do danas nije donesen prijedlog mjera za podmirenje dospjelih obaveza, upozorio je Paliska.

Sabljak je ocijenio kako je u Rijeci situacija posve suprotna od onoga za što se zalažu Laburisti – vlada nemogućnost zapošljavanja i nepovoljna klima za nepodobne poduzetnike. Mislim da je to dovoljno da građani zaključe kako je vrijeme zan promjene. Mi ćemo zastupati razvoj gospodarstva, socijalne politike, komunalne djelatnosti, znanosti i kulture, ali ne obećavamo neizvedive i megalomanske, već realno ostvarive projekte. Zato poručujemo građanima da ne budu pasivni, nego da, ukoliko žele promjene, izađu na birališta i glasuju za, a ne protiv, za bolju Rijeku, rekao je Sabljak.

Krizu ne mogu riješiti oni koji su je stvorili
Šustar ističe da su Laburisti prvi među riječkom oporbom jasno kvantificirali u kojoj mjeri
Obersnelova javna uprava ne valja.
– Svi o tome pričaju, ali mi smo to jasno, brojkama, prikazali, a s takvim prezentacijama ćemo nastaviti i na budućim istupima. Negativne tendencije ne mogu okrenuti oni koji su do ovakvog stanja i doveli, nego samo novi i sposobni ljudi. Mogu doći iz bilo kojeg oporbenog tabora, ali jedno je sigurno – promjena je nužna, zaključio je Šustar.

Marinko Glavan

Ostali mediji o ovoj temi:
>> www.mojarijeka.hr
>> Radio Rijeka
>> RiTV