Sretan vam 1. maj Međunarodni praznik rada

Međunarodni je Praznik rada! Godina je 2017!

Prisjetimo se 19. stoljeća u kojem su radnike nemilosrdno iskorištavali. Plaćali su im niske nadnice, a radni dan im je trajao 12, 16 pa i više sati. Ljudi su bili iscrpljeni, izmučeni, živjeli su u nesigurnosti i strahu hoće li uspjeti prehraniti obitelj.

imagesZvuči poznato?

Danas, više od 120 godina kasnije radnike u Hrvatskoj nemilosrdno iskorištavaju, radnici rade za niske plaće (ukoliko ih uopće dobivaju), radni dan im traje nerijetko više od 8 sati, često rade i po dvije smjene u danu, iscrpljeni su, izmučeni, žive u nesigurnosti i strahu da neće uspjeti prehraniti obitelj.

Ipak, u 19. stoljeću, radnici su imali dovoljno snage za štrajkaške pokrete u cijelom svijetu. Na današnji dan, u spomen kojeg i obilježavamo Međunarodni praznik rada, još 1886. godine Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna. Nešto o čemu radnik u Hrvatskoj može samo sanjati. Koliko radnika radi i po dvije smjene, bez da im poslodavci isplate uvećane dnevnice za prekovremene sate? Kolikim radnicima su sve subote radne? Koliko radnika radi nedjeljom i praznikom po cijeni sata koju dobivaju za redovno radno vrijeme?

Ne odustajmo, pobunimo se zbog lošeg položaja radnika. Na današnji dan se diljem Hrvatske organiziraju štrajkovi zbog lošeg položaja radnika u našoj zemlji. Pridružite se!

Pokažite da vam je DOSTA potplaćenosti, nesigurnosti, prekarnog rada, neisplate plaća, neplaćenih prekovremenih, nepridržavanja Zakona o radu, ugovora o radu na određeno vrijeme, nemilosrdnog gaženja dostojanstva radnika! Ustanite u obranu svojih prava!