Sretan Dan žena!

cestitka-20170308Još 8. ožujka 1857. godine su tekstilne radnice u New Yorku protestirale zbog niskih plaća i loših uvjeta rada. I danas, nakon točno 160 godina, žene u Hrvatskoj se svakodnevno suočavaju sa nepoštivanjem njihovih prava. Većina nezaposlenih su žene, manje su plaćene u odnosu na svoje muške kolege, suočene su sa raznim vrstama nasilja, psihičkim, seksualnim, ekonomskim i socijalnim nasiljem. Često su nedovoljno cijenjene i diskriminirane.

Nažalost, umjesto da današnji Dan žena obilježimo samo simbolično, upravo suprotno, sve više i više jača nužnost podsjećanja na ženska prava, iako priča ženske borbe za jednakost  ne pripada samo jednoj ženi i jednoj organizaciji, već kolektivnim naporima svih kojima je stalo do ljudskih prava.

Gdje je greška današnjeg sustava? Za pretpostaviti tamo gdje većina međuljudskih odnosa dobije svoj začetak – u edukaciji.

Uz onaj najbitniji, roditeljski odgoj, građanski odgoj, protiv kojeg se u Republici Hrvatskoj toliko sustavno propovijeda jedan je od načina na koji ćemo mlade ljude osvijestiti da (ne tako davna) izjava zastupnika Ante Kovačevića dana Vesni Pusić da “je manje mudrac, a više za madrac” nije ni duhovita, niti simpatična već uvredljiva i neprimjerena.

Danas kada je žena glavna tema, kada se pokušava uskratiti pravo žene na izbor, kada se s govornice Europskog parlamenta otvoreno žene vrijeđa da su manje inteligentne, slabije i  da zato moraju biti manje plaćene od muškaraca, danas više nego ikada moramo podsjetiti na jednakost, važnost i snagu žena!