Rijeka: Vlada ponovo obespravljuje građane

Izvor: Novi list

RIJEKA » Hrvatski laburisti – Stranka rada pokrenula je akciju u nekoliko gradova u Hrvatskoj kojom žele upozoriti na paket zakona kojim Vlada, upozoravaju jučer Laburisti na riječkom Korzu, želi dodatno obespraviti sve građane: radnike, nezaposlene i umirovljenike. Vladin paket zakona, napominju Laburisti, znači da će građani ubuduće morati raditi 56 sati tjedno, bez definirane preraspodjele radnog vremena.

– I žene i muškarci pravo na odlazak u redovnu mirovinu stjecat će tek sa 67 godina života. Do odlaska u mirovinu radit će na kupone povremene poslove, bez bilo kakve sigurnosti radnog mjesta, poručuju Laburisti na Korzu.

Upozoravaju da se novim Zakonom o radu predviđa mogućnost da radnici odlukom poslodavca moraju raditi i 56 sati tjedno. Nije utjeha da će radnik za ovakvu preraspodjelu morati potpisati poseban pristanak i da prema Zakonu ne smije biti kažnjen ako odbije raditi više od 48 sati tjedno.

– Naime, budući da poslodavac i radnik nisu u jednakom položaju, realno je očekivati da će poslodavci pokušati iskoristiti svoj položaj i tražiti od radnika da mu odrađuje praktički dnevnicu i pol, a da se mnogi radnici neće usuditi takav zahtjev odbiti, upozoravaju Hrvatski laburisti. Osim toga, novim Zakonom o radu omogućuje se agenciji za privremeno zapošljavanje da umjesto dosadašnje jedne godine, »iznajmljuju« radnike nekoj firmi i do tri godine, čak i duže ako postoji kolektivni ugovor između agencije i sindikata. Laburisti smatraju da radnici tako gube svaku zaštitu. (S. B.)

>> Galerija fotografija