Rijeka: Javna rasprava u MO Škurinjska Draga

Laburisti grada Rijeke, 3. travnja 2013,  posjetili su Mjesni odbor Škurinjska Draga gdje je tom prilikom održana prva u nizu javnih rasprava o problemu grijanja. Ovom raspravom otvoren je ciklus  javnih rasprava i okruglih stolova na temu Problem grijanja u gradu Rijeci koji će završiti tribinom na kojoj će biti prezentirani zaključci.

Možda će netko ironično postaviti pitanje smisla rasprave o problemu grijanja na kraju sezone grijanja. Iako je našoj publici to bilo posve jasno, pojasnit ćemo i znatiželjnim čitateljima. Hrvatski laburisti smatraju da je ova tema previše važna i bolna za naše sugrađane da bi se o njoj raspravljalo u zadnji čas. Aktualna vlast, kao ni opozicija nije ponudila nikakvo rješenje problema i stoga smo, kao budući sudionici, bilo vlasti bilo opozicije, osjetili odgovornost da u suradnji s građanima progovorimo o ovoj temi i pronađemo adekvatno rješenje.

U raspravi su uz mještane sudjelovali članovi riječkog ogranka Hrvatskih laburista: Any Velnić-Perkić i Harun Bašagić te drugi kandidati za Gradsko vijeće grada Rijeke. Publici su se predstavili kandidat za gradonačelnika Rijeke, Predrag Šustar i njegovi zamjenici Vedran Sabljak i Danijel Paliska te kandidat za župana Primorsko-goranske županije, Hrvoje Maračić. Raspravu je vodila Ljubica Dujmović Kosovac koja je svojim pristupom pokazala da riječki Laburisti nisu suhoparni politčari koji su u ovaj mjesni odbor došli po političke bodove, već smo u prvom redu ljudi koji su došli saslušati druge ljude i pomoći im u rješavanju problema grijanja.

Drago nam je da su stanovnici Škurinja prepoznali naše dobre namjere, kao i važnost javne rasprave o problemu grijanja. Rasprava je bila vrlo zanimljiva i produktivna. Zahvaljujući dobroj pripremi svih sudionika, vrlo brzo smo definirali fiksni trošak grijanja kao glavni izvor problema. Iako na prvom susretu nismo mogli ponuditi konačno rješenje problema, drago nam je da smo, barem za početak, uspjeli pronaći način uštede. Naime, tijekom rasprave predstavnici dviju zgrada dobili su priliku usporediti dva različita principa korištenja i plaćanja usluge grijanja, čime je utvrđeno da postoji povoljniji način obračuna promjenjivog troška usluge grijanja.

Susret je protekao u ugodnoj atmosferi i s obostranim iščekivanjem sljedeće javne rasprave, a ovaj izvještaj završit ćemo porukom Predraga Šustara s kojom su se složili svi prisutni. Rijeci su potrebni aktivni građani,  koji su spremni izraziti svoje mišljenje i boriti za svoja prava. Na temelju dosadašnjeg stanja na riječkoj političkoj sceni, očito je da su pasivni i naši gradski vijećnici koji su automatiziranim dizanjem ruku proizveli problem i većina građana koja je svojim pasivnim stavom dopustila da se problem nastavi razvijati. Vrijeme je da se svi zajedno probudimo. Laburisti su napravili prvi korak – izašli smo među građane i otvorili prostor za analizu problema. Sada je red na Vama dragi Riječani – sudjelujte aktivno u našim raspravama i izrazite svoj stav. Pokažimo zajedno da Rijeka može bolje!

Jelena Krpan