Radnici TIBO-a Matulji 8 mjeseci bez plaće!

Danas je u prostorijama podružnice održana press konferencija o agoniji radnika tvrtke TIBO Mautulji na kojoj su sudjelovali Tomislav Končevski- predsjednik stranke, David Bregovac- predsjednik podružnice, Vedran Sabljak- predsjednik ogranka Rijeka te dva radnika koji proživljavaju ovu nesretnu epizodu u kojoj se država ponaša kao maćeha.

Podsjetimo, tvrtka TIBO Matulji je u državnom vlasništvu te država radnicima duguje 8 plaća, iako radnici dolaze na posao i redovno rade, a asortiman tvrtke konkurentan je na tržištu, a u pojedinim segmentima i jedinstven na tržištu.

U nastavku je priopćenje za medije sa konferencije za medije

 

RADNICI TIBO-a MATULJI 8 MJESECI BEZ PLAĆE!

TIBO Matulji tvrtka je u vlasništvu CERP-a čiji radnici nisu dobili sedam zarađenih plaća uzastopno. Uskoro očekuju i osmu koju neće dobiti, a koju im je država, kako smo već naveli u svojim prijašnjim istupima po ovoj temi, odlukom Vlade dužna isplatiti.

 

Način na koji je ova tvrtka dovedena u situaciju da se bori za goli opstanak priča je koju je prošlo jako puno tvrtki u RH, a laburisti još jednom ponavljaju– DOSTA JE BILO!

 

Tvrtku čiji proizvodni program nema alternativu u RH, koja s tim proizvodom opskrbljuje sva hrvatska brodogradilišta, ne smijemo prepustiti na milost i nemilost birokraciji i interesnim lobijima koje ne zanimaju radnici i nastavak proizvodnje, već samo zemljište na dobroj lokaciji i mogućnost zarade. Ne smijemo dopustiti da izgubimo još jedan hrvatski proizvod i brodsku opremu uvozimo iz zemalja koje niti nemaju brodograđevnu tradiciju.

 

Radnici TIBO-a ne gube nadu da će se njihova situacija razriješiti, međutim vremena više nema. Ovrhe na račune stižu, putni troškovi na posao i s posla koštaju, a plaća ne stiže. Zamislite dolaziti na posao osam mjeseci i raditi, a za to ne primati plaću.

 

Stoga apeliramo na Vladu i na odgovorne ljude u CERP-u da učine sve što je u njihovoj mogućnosti na rješavanju pitanja opstanka proizvodnje u TIBO-u.

 

Prijedlog rješenja je da se kao i do sada kada se radi o privatizaciji društava iz bivše BI 3. Maj, Uljanik uključi u priču o privatizaciji TIBO-a. To je logički slijed događaja koji bi bio na zadovoljstvo svih involviranih.

 

Uljanik grupa je  do sada uspješno surađivala i jos uvijek surađuje sa TIBO Matulji. Kroz pozajmicu od ukupno 8,5 milijuna kn ( od toga 3,5 milijuna založno pravo na zemljište i 5 milijuna za plaće ) koje je Uljanik dao TIBO- u dokazali su da su sa proizvodom zadovoljni te su zainteresirani za nastavak proizvodnje.

 

Hrvatski laburisti spremni su podignuti kaznenu prijavu protiv predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića, kao i prvog potpredsjednika Vlade zaduženog za upravljanje državnom imovinom Tomislava Karamarka jer je neisplata plaća kazneno djelo, a o ozbiljnosti naših namjera govori i to da se navedeno nismo libili napraviti ni protiv bivšeg premijera.

 

Ukoliko se problematika TIBO-a Matulji ne riješi u razumnom roku, Laburisti su spremni radnike podržati u svim legalnim i legitimnim oblicima djelovanja u nastojanju da se ispune traženi uvjeti.

 

 

Laburisti PGŽ