Priče iz kampanje: Đir po Slavoniji

Nakon tri sata spavanja, stiglo je i to jutro i polazak na dugoočekivanu turu po Slavoniji. U svoje prvo odredište, Novu Gradišku, stigla sam punih sat vremena prije početka akcije. Nakon kratkog upoznavanja grada i jutarnje kave, počeli su se okupljati članovi iz Nove Gradiške, a uskoro nam se je priključio i Nikola. Da akcija ne bi bila monotona, prošetali smo Korzom i obišli tržnicu te smo privukli simpatije građana.
Poslijepodne je bilo rezervirano za Slavonski Brod i Đuru Đakovića. Iako mi je kolega Cindro rekao da u Brodu svi putevi vode k Đuri, priznajem, malo sam se izgubila. I onda kada sam pronašla Đuru, shvatila sam da postoji više izlaza i naravno da sam bila na krivoj strani. Nevjerojatan je bio odaziv medija koji su došli popratiti našu akciju. U Brodu nam se je priključio i Đulijano. Nakon druženja s radnicima Đure Đakovića, preselili smo na Korzo. Dan je bio zaista prekrasan, toliko da smo tražili hladovinu kako bi predahnuli.
Večer sam provela s članicama i članom iz ogranka Nuštar na njihovoj Osnivačkoj skupštini te s ekipom iz podružnice Vukovarsko – srijemske županije. Da, dobro ste pročitali! Nuštrom vladaju žene, a jedini muškarac među njima kaže kako mu to itekako godi budući da su mu u kući uglavnom muškarci.
Prvu noć u Vinkovcima oborila sam rekord u spavanju u zadnja dva tjedna, čak šest sati u komadu! A jutro kasnije na red je došlo Đakovo. Atmosferu na akciji nije mogla pokvariti niti kiša koja je neumorno dosađivala.
Putujuća ekipa se je preselila u Osijek gdje nas je dočekala Silvija sa svojim članovima, a u popodnevnim satima posjetili smo Vukovar.
Uslijedila je ponovno skoro besana noć budući da me je ujutro čekalo gostovanje na VFM radiu – još jedno novo, vrlo ugodno iskustvo. Glavni kritičar u Vukovarsko-srijemskoj županiji kaže da je dobro odrađeno pa nema razloga ne vjerovati mu, iako mi dođe da si začepim uši kad se slušam ;). Ranojutarnja akcija održana je u Vinkovcima na Korzu. Vinkovački laburisti su si zaista dali truda i pokrili cijeli Korzo, tako da je rijetko tko prošao bez letka. A onda upitnik – od nikuda mi se ukazao jedan od kandidata za župana moje županije. Kako li je svijet mali.
Na putu za Vukovar, moja domaćica i ja zastale smo u Nuštru na prvoj akciji ogranka.
A onda je uslijedio Vukovar. Dugo sam se pitala kako će Vukovarci reagirati na našu kampanju za EU parlament, a odgovor sam dobila vrlo brzo. S oduševljenjem! Glavni je razlog što im se je jedna Crikveničanka došla predstaviti kao kandidatkinja. Vukovarci niti nakon dva desetljeća nisu zaboravili Crikvenicu koja ih je prihvatila kada im je bilo najteže.
Za kraj današnje akcije otišle smo na najistočniju točku Hrvatske, Ilok.
Noć je ponovno bila besana, a sljedeće jutro provela sam u Ivankovu s vrijednim članovima koji su svojim sugrađanima pripremili slatke poklone. Među brojnim mještanima, najviše me se je dojmio najstariji Čajo :), a na akciji su nam se priključili i predstavnici ogranaka Jarmina, Darda te predsjednik podružnice VSŽ.
Došlo je vrijeme da se oprostim od dragih Slavonaca, uz obećanje da se uskoro ponovno vidimo. Zahvaljujem se svim divnim, otvorenim i pristupačnim Laburistima koje sam susrela ovih dana i zaista sam se osjećala kako kod kuće. I naravno, hvala onoj koja me je tjerala da jedem i pijem, ali mi nije dala spavati, mojoj šefici kampanje za istočnu Hrvatsku :).

Dina Domijan