Potrubi protiv poreza na nekretnine – iz medija

Izvor: Novi list

HRVATSKI LABURISTI – Akcija Hrvatskih laburista – Stranke rada »Potrubi protiv poreza na nekretnine« bit će održana danas i sutra na području Primorsko-goranske županije kako slijedi: Rijeka – danas od 12 do 13 sati na Žabici i ispred Riječkog nebodera, od 16.30 do 17.30 sati na kružnom toku kod Tower Centra i ZTC-a te sutra od 12 do 13 sati na križanju na Mlaci i kod kazališta te od 16.30 do 17.30 sati na kružnom toku kod Tower Centra i ZTC-a; Bakar – danas i sutra od 9 do 10 sati na raskrižju iznad Bakra, od 12.30 do 13.30 sati na Škrljevu – Sv. Kuzam te sutra; Crikvenica – sutra od 12.30 do 13.30 sati na skretanju za Gornji kraj; Čavle – danas od 14 do 16 sati na čvoru Čavle, kod Metroa; Delnice – sutra od 9 do 11 sati na raskrižju Luizijana i od 15 do 16 sati u Supilovoj, kod semafora; Ičići – danas od 10 do 11 sati kod nadvožnjaka; Kostrena – sutra od 15 do 16 sati kod Lenca, Martinšica te od 16 do 17 sati kod Plodina; Lovran – danas od 11 do 12 sati kod hotela Lovran; Mali Lošinj – danas i sutra od 14 do 16 sati na Kadinu; Matulji – danas od 9 do 10 sati na rotoru; Novi Vinodolski – sutra od 14 do 15 sati iznad Resorta Novi; Omišalj – danas od 16 do 17 te sutra od 11 do 12 sati na rotoru na ulazu u mjesto; Viškovo – danas od 16.30 do 17.30 sati na križanju kod groblja.

RIJEKA » Aktivisti Hrvatskih laburista – stranke rada PGŽ-a jučer su krenuli u akciju »Potrubi protiv poreza na nekretnine«. Transparentom na najprometnijim križanjima i cestama brojnih gradova pozivali su građane da trubljenjem izraze svoje mišljenje o novom vladinu prijedlogu zakona. U Rijeci su se našli na Žabici, kod Riječkog nebodera i kod ulaska u Luku Rijeka, te kod ZTC-a i Tower centra Rijeka.
– Uvjerenja smo da taj porez na nekretnine predstavlja novi udar na građane koji žive od svoga rada. Smatramo nepoštenim i nepravednim činjenicu da će se oporezovati one građane koji su štedjeli i godinama ulagali u svoju kuću ili stan, dok će porez zaobići one koji su umjesto toga kupovali zlato, umjetnine, pokretnine ili jednostavno imaju novac na računima banaka, rekao je Hrvoje Maračić, predsjednik ogranka Kostrena i još uvijek neslužbeni kandidat Laburista za župana na skorim lokanim izborima.
Vlada RH predložila je ovaj Zakon o porezu na nekretnine samo zato što više od 90 posto građana u Hrvatskoj ima nekretninu u svojem vlasništvu, kako bi na taj način zahvatila najširi dio stanovništva, smatraju laburisti. Akcija koja se jučer održala još u Čavlima, Ičićima, Matuljima, Viškovu, nastavlja se danas u Rijeci, Bakru, Škrljevu, Crikvenici, Delnicama, Kostreni, Lovranu, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom i Omišlju. (S. V.)

MATULJI » Potrubi protiv poreza na nekretnine naziv je akcije koju su Hrvatski laburisti proveli jučer diljem Liburnije. Prva »stanica« matuljsko-lovranske laburističke kombinacije bio je rotor na Kuku, gdje su održali i tiskovnu konferenciju prekidani čestim trubljenjem vozila.
– Uvjereni smo da novi Zakon o porezu na nekretnine, koji je javno obznanjen, predstavlja novi udar na građane koji žive od svoga rada. Također, činjenica je da smo za njega potpuno nepripremljeni, iako bi se trebao početi primjenjivati od 1. travnja. U Sloveniji, primjerice, sličan se zakon priprema punih 12 godina, a oporezivat će samo kuće čija je procijenjena vrijednost viša od milijun eura, kazao je predsjednik matuljskog ogranka Hrvatskih laburista Marin Šustar. Dodao je kako je nepošteno da će se oporezovati one građane koji su godinama štedjeli i ulagali u svoju kuću ili stan, dok će porez zaobići one koji su kupovali zlato ili umjetnine, ili imaju novac na računima banaka. Njegovi kolege, tajnik matuljskog ogranka Sani Ivančić i član IO lovranskog ogranka i IO županijske organizacije Samir Sven Raković, ustvrdili su kako je jedini razlog donošenja ovakvog poreza činjenica da više od 90 posto stanovnika ima nekretninu u svom vlasništvu, pa se tako zahvaća najširi dio stanovništva.
– Međutim, financijska moć građana ne odgovara vrijednosti imovine, pa će porez dovesti do novog vala ovrha jer građani neće moći podnijeti to opterećenje. Rezultat svega će biti daljnji pad cijena nekretnina, što znači da će ih ispod cijene moći kupovati stranci i špekulanti, zaključio je Šustar. (D. Ž.)

CRIKVENICA » U znak protivljenja uvođenju poreza na nekretnine Hrvatski laburisti provode akciju »Potrubi protiv poreza na nekretnine«. Akcija će se održati i u Crikvenici i Novom Vinodolskom. Laburisti pozivaju vozače da danas potrube u Crikvenici od 12.30 do 13.30 na skretanju za Gornji kraj, preko puta benzinske postaje. U Novom Vinodolskom bi se danas u znak protesta »protiv novog poreznog udara na građane«, kako ga vide Laburisti, trebalo trubiti između 14 i 15 sati. (A. R.)

DELNICE » U želji da iskažu svoje protivljenje novom prijedlogu Zakona o porezu na nekretnine članovi delničkog ogranka Hrvatskih laburista jučer su u Delnicama održali višesatnu akciju.     – Protivimo se porezu na nekretnine. On kažnjava građane koji su štedjeli tako što su gradili ili kupili stan ili kuću, a nagrađuje one koji štede u umjetninama, zlatu ili novcu. Ovaj porez kažnjava štedne i poštene građane, a nagrađuje špekulante i švercere. Takav će porez dovesti do novog vala ovrha koje će pokretati država onda kada građani neće biti u mogućnosti platiti porez. Da naplati svoja potraživanja, država će na javnim dražbama te nekretnine prodavati u bescjenje. Znamo što će se s njima dogoditi i tko će ih kupiti pa upravo stoga mi, Hrvatski laburisti, želimo uz pomoć građana pokazati Vladi RH da se protivimo porezu na nekretnine – istaknuo je Nenad Pleše, tajnik ogranka delničlkih laburista. (M. K.)

liburnija.net
Kanal Ri, 21.11.2012.

RiTV, 21.11.2012.