Oštrim kaznama protiv nasilja

Hrvatski laburisti-Stranka rada izražavaju zadovoljstvo da se ministar Vlaho Orepić zgraža nad događanjima, kao i da je Janica Kostelić napisala pismo kojim osuđuje nasilje, ali, za slučaj da smo svi zaboravili, Hrvatska je država, koja bi trebala biti pravna i ne može se divljanje koje se događalo na utakmici u Splitu, kao i napad na navijače koji se vraćaju s utakmice (čitaj: vozila riječkih i pulskih registarskih tablica koja se voze u smjeru Rijeke) proglasiti društvenim problemom.

David-Bregovac_1Ne možemo ovaj „društveni problem“ proglasiti niti problemom HNS-a ni nogometnih klubova, odnosno navijačkih skupina. Najjednostavnije je počinjeno nasilje i divljanje staviti pod kapu neke grupacije, u kojoj se skrivaju pojedinci koji su prekršaj skrivili. Hrvatski laburisti smatraju da je potrebno izdvojiti pojedince, imenom i prezimenom i najoštrije ih kazniti.

Ne ulazeći u raspravu o kvaliteti rada ministra Vlahe Orepića na ostalim područjima, tvrdimo da je u ovom slučaju MUP podbacio. Ministar je dio vladajuće koalicije, dapače, čak dio stranke koja je u poziciji držati u šahu cijeli državni vrh. Kad bi njemu i njegovoj stranci Mostu bilo stalo do reda u državi, uvjetovali bi vladajućem HDZ-u i Plenkoviću neke postupke. Ako se radi o potrebi izmjena zakonskih odredbi, promijenite ih! Imate vlast u rukama! Ministre Orepiću, niste vi u poziciji govoriti kao da ste član udruge civilnog društva: Najoštrije osuđujemo, nedopustivo i slično. Od vas se očekuje da djelujete. Očekuje se da zaštitite djecu, žene, starije i sve one koji su došli na stadion podržati svoj klub.

A ako ne znate kako zaustaviti nasilje i divljanje na stadionima i izvan njih, pogledajte u arhivu kako je to rješavala tadašnja Željezna Lady gospođa Margaret Thatcher i odlučnim konkretnim potezima  iskorijenila sveprisutno divljanje, iza kojeg se kao i iza ovog našeg skrivaju nezadovoljstvo zbog loših uvjeta života, nezaposlenosti, besparice. Ipak, najviše od svega, u Hrvatskoj na porast nasilja utječe od vladajućih potpirivanje nacionalističkih strasti.

Stoga, ne, draga gospodo, nije dovoljno priprijetiti prstom i reći: No, no!

Vrijeme je za odlučnu akciju. Divljao si na stadionu? Sudjelovao u „sačekušama“? Nosio neprimjerene transparente, pjevao ustaške pjesme? Zaslužuješ veliku novčanu kaznu, kaznu zatvora, pa drugi put dobro razmisli u čemu ćeš sudjelovati. Zašto bi se „nogometni razbojnici“ razlikovali od razbojnika koji pljačkaju poštu, nasilnika koji mlate prolaznika, pijanca za volanom koji je nekoga pregazio … Za sve mora postojati primjerena kazna, koja će počinitelje navesti na to da više nikad ne sudjeluju u razbojstvima. Upravo zato Hrvatski laburisti traže da osobe koje se nalaze na položajima, na koje su i postavljeni da bi kreirali državnu politiku, najoštrijim konkretnim potezima pokažu da Hrvatska ne podupire nasilje i da kreće u odlučnu borbu protiv njega.

David Bregovac, predsjednik stranke