Opatija, Matulji: Mi smo Vaš glas! Jeste li spremni?

Hrvatski laburisti – Stranka rada, ogranak Opatija poziva građane na druženje u četvrtak, 16.05., koje će se održati u sklopu akcije podrške lokalnim obrtnicima i vinarima, ispred novootvorene  vinoteke “Barolo” u Opatiji ( kod opatijskog vrtića), sa početkom 18:00 h. Uz čašicu pravog istarskog Terana, pozivamo građane i njihove goste da nam iznesu svoje prijedloge ili ideje u smislu poboljšanja životnih i poslovnih uvjeta na opatijskom i matuljskom području.

Posebno naglašavamo da ćemo zajednički djelovati na području Liburnije, te se tako nama neće dogoditi slučaj trajno zatvorene Matuljske ceste (cesta od Matulja prema Tošini), koji je pravi primjer neorganizacije i vođenja jedinica lokalne samouprave bez konzultacija sa “prvim susjedom”. Mi ćemo ponovno “otvoriti” Matuljsku cestu, ali ćemo i koordinirat sve komunalne radove koji će se odvijat sustavno, a u Matuljima ćemo uvesti zabranu komunalnih radova tokom ljetne sezone. Također, kompletno ćemo rekonstruirati postojeće i izgraditi nove nogostupe, te postaviti bukobrane. Odmah ćemo urediti dječji poligon kod matuljskog vrtića, igrališta, zelene površine i biciklističke staze.

Mi u Matuljima se ponosimo našim programom “Matulji za 5!” jer je jedini program koji je konkretan, realan i ostvariv bez dodatnih zaduženja. To se najbolje vidi na našem gospodarskom programu koji ima konkretne mjere kao npr.: Investitori će prve godine biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade, a tek će u trećoj godini plaćati puni iznos, odnosno po okončanju izgradnje. Uz to, svaki će investitor dobiti punu pomoć Općine u administrativnim poslovima u ishođenju svih potrebnih dozvola, što znači da se neće morati boriti s našom kompliciranom birokracijom. Također, omogućit ćemo besplatni najam prostora u vlasništvu Općine temeljem programa i prebivališta obrtnika i poduzetnika u prvoj godini poslovanja, te besplatnu edukaciju za novoosnovane tvrtke (i tvrtke u osnivanju) s ciljem pomoći u usvajanju osnovnih znanja za razvoj i unapređenje vlastitog poslovanja. Vezano za naše autohtone sorte (brgujski kapuz, Jarbola i sl.), sufinancirati ćemo model osiguranja nasada gdje proizvođač plaća samo četvrtinu premije, a ostali dio bi pokrila lokalna samouprava. Osim toga, neiskorišteni prostori u općinskom vlasništvu upotrijebit će se za rad socijalne samoposluge i prihvatilišta za siromašne ili za druge društvene potrebe stanovnika Matulja.

Na području Lisine ćemo izgraditi rekreacijski centar i vikend naselje, te ćemo rekonstruirati Planinarski dom i ostale rekreacijske sadržaje. Izletište Lisina mislimo učiniti prepoznatljivom destinacijom atraktivnom za turističku klijentelu Liburnijske rivijere s ponudom zdravstvenog (zdravstvena rehabilitacija) i sportskog turizma (paintball, rekreacijske i natjecateljske utrke brdskog biciklizma). Uz to, tamo će se educirati naši učenici (ali i turisita) u smislu klimatskih, bioloških i ekoloških vrijednosti.

Završna poruka građanima:
Svakim danom sve teže živimo, a upravo je zanemarivanje politike dovelo do toga. S provođenjem programa počinjemo odmah, a ne na kraju mandata. Ukoliko niste zadovoljni postojećim stanjem, onda smo Vaša jedina opcija! Stoga izađite na izbore i glasajte za Listu broj 4., za Hrvatske laburiste. Mi smo Vaš glas jer mi jedini znamo kako! Jeste li spremni?

Sandro Delač,
Član IO ogranka Opatija

Marin Šustar,
Predsjednik ogranka Matulji