Matulji: Odustanite od JOPPD obrasca!

Od 1.1. ove godine uveden je novi JOPPD obrazac koji su sva poduzeća i obrti dužni prijavljivati na dnevnoj bazi, odnosno prilikom svake uplate plaće, doprinosa i sl. Prvi cilj ovog potpuno ishitreno uvedenog i kaotičnog JOPPD obrasca je kontrola svih novčanih primanja baš svake osobe čime ova Linićeva država postaje “mala beba” u odnosu na Američku CIA-u i njihova prisluškivanja.

Sljedeći cilj je zamagljivanje očiju hrvatske javnosti jer se primjerice neoporezivi troškovi poput loko prijevoza, dnevnica, troškova po putnim nalozima prikazuju zajedno s neto plaćom što će u skoroj budućnosti rezultirati bombastičnim najavama povećanja kupovne moći i prihoda pojednica, odnosno najavom izlaska iz krize. Mnogo je opasnije od toga očita namjera da se i ti dosad neoporezivi troškovi od 2016. godine počnu oporezivati.

Uvođenjem tog obrasca uvedena je i potpuna porezna represija svih hrvatskih firmi jer se kamate obračunavaju momentalno ukoliko je neki doprinos iz plaće plaćen samo dan prije ili nakon predaje JOPPD obrasca bez obzira je li za to kriva banka koja je prekasno obradila nalog za plaćanje ili u većini slučajeva Porezna uprava.

Upravo ta Porezna uprava na većinu upita odgovara sa “neznamo”, odnosno svakodnevno na svojim službenim stranicama mjenja podatke i šifre potrebne za prijavu JOPPD obrasca. Inače, JOPPD obrazac ima oko 300 različitih šifri! Tako je nemoguće znati koja je knjiga ili primjer ispravan, ali tko to poduzetnike uopće pita, jer ukoliko se nešto krivo prijavi – država zarađuje na kamatama!

Ukoliko se JOPPD obrazac ne prijavi na vrijeme, odnosno na dnevnoj bazi, hrvatske firme će morati platiti ogromne kazne i još gore, sebi na vrat navući Linićeve poreznike koji su dužni naći svakome “dlaku u jaju”. Međutim nitko ne pita što je sa velikim brojem hrvatskih knjigovođa, odnosno računovođa koji su taj famozni JOPPD obrazac dužni prijavljivati svaki dan. Tako dolazimo do apsurda na hrvatski način:
Mogu li oni uopće otići na godišnji odmor?
– Smiju li oni uopće biti bolesni?

Čini se da će se za taj problem pobrinuti novi Zakon o radu koji će “omogućiti” 16-satni radni dan, odnosno 60-satni radni tjedan.

Svaka kaotičnost, nepripremljenost i apsurd novog JOPPD obrasca vidljiva je upravo pri uvođenju novog doprinosa za zapošljavanje svim poduzetnicima. Naime, poduzetničke plaće nije bilo moguće ispravno prijaviti Poreznoj upravi za cijelu ovu godinu. Nakon mnogobrojnih upita Ministarstvu financija, 10.02. ove godine pojavljuje se obavijest na službenim stranicama Porezne uprave o uvođenju novog doprinosa za zapošljavanje od 1,7% na plaće, te o otvaranju novog uplatnog računa. Ponavljam, 10.02.2014! Račun primatelja – Državni proračun RH. Naravno, do 10.02. kamate su uredno obračunate! Tko će vratiti taj iznos kamata poduzetnicima zbog grešaka Ministarstva financija?

Hrvatski laburisti traže da se odustane od apsurdnog JOPPD obrasca uvedenog ove godine i vrati na stare RS-m i ID obrasce.

Jedan od primjera apsurdnosti JOPPD obrasca (dio citata iz posljednjeg RRIF-a 2/2014):

“Posljednjim je izmjenama dodana još jedna šifra u Prilogu 4 – Neoporezive isplate: 39. Međutim, prema posljednjim informacijama iz Porezne uprave, oznaka 39 neće se primjenjivati do 1.1.2015. nego će se u polje 15.1. upisati šifra 17, a u polje 16.1. potrebno je upisati 0 (nema isplate). U trenutku kada dođe do isplate, morati će se napraviti ispravak izvornog obrasca i u polje 16.1. upisati odgovarajući način isplate.”

Marin Šustar,
Predsjednik ogranka Matulji i član Podružnice PGŽ