Matulji: Ljetopis 2012. – List samohvale vladajućih

Matuljski načelnik Mario Ćiković se ruga svim mještanima Matulja bezobrazno trošeći “njihov” novac za vlastitu promociju i promociju njegove stranke.

Ovog tjedna na području cijele općine Matulji podijeljeni su Ljetopisi 2012. i to svim domaćinstvima u nakladi od 4.500 primjeraka. Interesantno je da na području Općine Matulji po novom popisu stanovništva ima 4.145 kućanstva, stoga se opravdano pitamo zbog čega se na račun poreznih obveznika tiska čak 355 primjeraka više?

Vjerovatno zbog toga što je načelnik ujedno i naručitelj Ljetopisa, te ga koristi isključivo za vlastitu i za promociju trenutno vladajuće stranke. Zbog brojnih njegovih afera, koje naravno nisu navedene u Ljetopisu, očito je da se načelnik Ćiković itekako boji rezultata na predstojećim lokalnim izborima, pa je osigurao da svi stanovnici Matulja pročitaju taj stranački materijal nazvan Ljetopis.

Valja se prisjetiti i prošlogodišnjeg prvog izdanja Ljetopisa, koji je bio katalog predizbornih obećanja vladajućih. Zbog čega je onda taj isti Ljetopis plaćen novcima mještana Matulja, a ne novcem stranke Maria Ćikovića?

Čitajući prošlogodišnji Ljetopis dolazimo do zaista nevjerovatnih otkrića. Naime, načelnik Ćiković i njegova stranka žele uvjeriti stanovnike Matulja kako su dječja igrališta savršeno uređena, samo su “zaboravili” spomenuti kako se djeca nemaju gdje igrati. Ceste su nam također savršene, samo nigdje ne piše da je nemoguće znati kada ćemo ugledati još jedan u nizu semafora i kako ćemo objasniti šefovima da ne znamo kojim putem doći do posla, pa stoga svakog dana kasnimo na posao (barem oni sretnici koji ga imaju). Nogostupi… E, to je posebna priča. Kako uvjeriti sve one ljude koji učestalo padaju i lome kosti da su oni u odličnom stanju? Možda preko novog Zdravstvenog centra (ili po njihovom – “matuljskog Beverly Hillsa”) do kojeg je nemoguće doći jer nogostupa niti nema. Ali glavno da taj isti Zdravstveni centar ima “snažnu humanističku crtu”, kako Ljetopis kaže. A kaže i da nerazvrstanih cesta gotovo da i nema, samo što učestalo vidimo u medijima da se one uopće ne čiste od snijega. U rubrici “Rasvjeta” se spominje savršen dekorativni izgled Matulja za vrijeme karnevala. Samo su zaboravili spomenuti mještane naselja Trtni i Osojnaki koji već 2 godine čekaju na lampadine ispred svojih kuća. A uredno plaćaju komunalnu naknadu!

Socijala je posebna priča. Dok naši mještani svakoga dana sve više kopaju po kontejnerima, vladajuća stranka troši desetke tisuća kuna na Ljetopis, odnosno list samohvale vladajućih, i to upravo “našim” novcima! To je dobar pokazatelj koliko su načelnik i njegova garnitura socijalno osjetljivi.

Između brojnih nepravilnosti koje su pratile prošlogodišnji Ljetopis, do danas nismo dobili odgovor niti od Općine niti od firme City ex, firme koja je vršila dostavu. Naime, kako je moguće da bilo koja firma u ova teška vremena “oprosti” trošak dostave 4.500 primjeraka Ljetopisa koje dostavlja u sva kućanstva općine Matulji???

Kako je uopće moguće objasniti postupak direktora firme City ex koji kaže da on sam smatra da su dostavu loše izvršili te da zbog toga neće naplatiti dostavu Ljetopisa općini Matulji???

Pa to je i moguće objasniti s obzirom da je načelnik Ćiković već prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa, odnosno kad se zna da njegova firma “odlično” posluje s Gradom Rijeka preko namještenih natječaja u korist njegove firme.

Očito se unaprijed znalo da će dostava biti besplatna, pa stoga niti cjelokupni trošak Ljetopisa neće prijeći 70.000 kuna, tj. neće morati proći proces javne nabave. Žalosna je činjenica da si jedna firma može dopustiti besplatnu dostavu na teret njenih zaposlenika koji jedva preživljavaju!

Jasno je da su neki izrazito sposoban samo u “mutnim” poslovima za vlastitu korist, a mi konačno očekujemo i očitovanje prozvanih, ali i nadležnih službi.

I na kraju, matuljski Laburisti predlažu da se novac potrošen na tiskanje tog stranačkog materijala upotrijebi u socijalne svrhe, odnosno da se dodijeli jedan od brojnih neiskorištenih prostora u općinskom vlasništvu za potrebe socijalne samoposluge u kojem bi ljudi volontirali, a tim novcem bi se kupile namirnice za osobe kojima su one najpotrebnije, a svakim danom ih je sve više.

Marin Šustar

Ostali mediji o ovoj temi:
>> www.liburnija.net
>> Novi list