Laburisti pozvali institucije pravne države da izvide način zapošljavanja kadrova u Muzeju Apoksiomena

Laburisti Malog Lošinja su upozorili na sumnjivo zapošljavanje kadrova u novom Muzeju Apoksiomena, dok su Laburisti PGŽ-a za Međunarodni praznik rada medijima odaslali priopćenje kojim se upozorava na položaj radnica u današnjem svijetu rada. Oba priopćenja prenosimo u cjelosti.

Muzej Apoksiomena – Upitan način zapošljavanja kadrova
Muzej sutra otvara sa ili bez ravnatelja?

Hrvatski laburisti – stranka rada po svom programu su usmjereni na radnike i sve ono što proizlazi iz rada i radnog prava pa tako smatramo svojom dužnošću upozoravati na svaku indiciju da se krši radno pravo. U Malom Lošinju sutra će se otvoriti Muzej Apoksiomena, a kako doznajemo, još uvijek nije poznato tko će biti ravnatelj te ustanove iako je natječaj završio i od njega je prošlo već podosta vremena. Osim nepoznanice tko će biti ravnatelj, doznali smo i da su intervjui kandidata za pojedina radna mjesta provedeni na vrlo upitan način. Naime, osnivači Muzeja Apoksiomena su u jednakim udjelima Grad Mali Lošinj i država, odnosno Ministarstvo kulture, a koliko nam je poznato, u komisijama za intervjue kandidata za pojedina radna mjesta nije bilo niti jednog predstavnika iz Ministarstva kulture, već izgleda da je sve “obavila” lokalna samouprava. Ono što je još bizarnije u cijeloj priči jest činjenica da kandidate za radno mjesto kustosa nije ispitivala tročlana komisija, već samo jedna osoba, dok je komisija za intervju za radno mjesto tehničke službe i održavanja neke kandidate ispitivala što znaju o antici odnosno o povijesti umjetnosti, a ne o tehničkim poslovima i iskustvu rada na tehničkim poslovima i poslovima održavanja. Iz svega rečenog, izgleda da su intervjui kandidata za radna mjesta u Muzeju Apoksiomena provedeni u klasičnoj maniri HDZ-a, jer izgleda “zna se ” već tko će posao dobiti pa neki kandidati očito nisu imali nikakve šanse bez obzira na stručnost i iskustvo. Ono što još više zabrinjava je i priča kako su posao dobili ljudi koji su već u stalnom radnom odnosu, a ne nezaposleni, tako da se opravdano sumnja u zapošljavanje po političkom ključu. Hrvatski laburisti – stranka rada javno poziva institucije pravne države da izvide način zapošljavanja kadrova u Muzeju Apoksiomena.

U Malom Lošinju, 29. travnja 2016.

Predsjednik ogranka:
Dorian Božićević

 

 

 

 

Laburisti za 1. svibanj o položaju radnica

Hrvatski laburisti – Stranka rada povodom Međunarodnog praznika rada ukazuju na diskriminaciju zaposlenih žena kojih je u RH 47%.

– Žene su danas manje plaćene od muškaraca za isto radno mjesto
– Nemaju istu mogućnost napredovanja kao muškarci
– Mnogo žena radi, a da za to ne prima plaću, što je kažnjivo djelo
– Žene rade na slabije plaćenim poslovima, osobito u trgovini, tekstilnoj i kožarskoj industriji te uslužnim djelatnostima
– Politički su slabo zastupljene (samo 15% žena je u Saboru)
– Zabrinjava porast mobinga i seksualnog uznemiravanja žena na njihovim radnim mjestima.
-Žene dobivaju otkaze zbog porodiljnog dopusta
-Ponovna najava outsourcinga pogodit će najvećim dijelom žensku populaciju
– Prividno zapošljavanje žena kroz kratkotrajne mjere HZZ-a.

Ovo je dokaz da državne institucije ne rade svoj posao jer pogoduju kapitalu na štetu radnica i radnika. Laburisti ovdje vide svoj politički zadatak od svog osnutka.

Rad ne smije imati rodni predznak- založimo se za jednakost!
Budi s Laburistima u borbi za svoja prava.
LABURISTI PGŽ