Izvršni odbor i akcija podružnice na Rabu

Danas je na Rabu održan Izvršni odbor podružnice na kojem se raspravljalo o radu ogranka Rab te predstojećim aktivnostima. Po završetku sastanka s članovima ogranka i vrhom stranke na čelu s predsjednikom Tomislavom Končevskim zajedno smo se uputili na druženje s mještanima Raba.

Hrvatski laburisti – Stranka rada Podružnice PGŽ današnjim susretima sa mještanima grada Raba najavili su svoje predstojeće aktivnosti kako bi skrenuli pažnju na probleme otočana i uvelike smanjene subvencije otočkom stanovništvu.

Na Rabu su nam se pridružili predsjednik stranke Tomislav Končevski i tajnik Damir Hrdas. Predsjednik je razgovarao s mještanima, kako bi iz prve ruke čuo o problemima otočana, te odgovorio na njihova pitanja.

laburisti na rabu_20160409

Vlada RH je naime nedavno donesenim državnim proračunom za 2016. godinu smanjila stavku za subvenciju vode za 2.000.000,00 kn, smanjila poticaje za otočno gospodarstvo i razvoj otoka, smanjila sredstva za izradu projektne i programske dokumentacije za razvoj otoka i priobalja za 40%, smanjila stavku subvencija za redovite putničke i brzobrodske linije za 2016. u odnosu na 2015. godinu za oko 13%.

Uz to brine i činjenica da navedena smanjenja nisu u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka od 4. veljače 2016. g. (2015/3014(RSP)).

 

Hrvatski laburisti – Stranka rada će se stoga zalagati za provedbu sljedećih točaka:

  1. Povratak Uprave za otoke pri Vladi RH
  2. Osiguranje kvalitetnih komunalnih usluga (vodoopskrba, odvodnja i bolja prometna povezanost s kopnom i među otocima)
  3. Poticanje pronatalitetne politike i poreznih olakšica za stanovnike na otocima
  4. Povećanje standarda zdravstvenih usluga za otočane
  5. Povećanje standarda u obrazovanju s posebnim naglaskom na obrazovanje odraslih kako bi se na otocima postigla jednaka dostupnost i kvaliteta obrazovanja kao i na kopnu
  6. Povećanje poticaja otočnim udrugama koje se bave kulturom, ekologijom i tehničkom kulturom
  7. Prenamjena bivših vojnih objekata koji se ne koriste u prostore koje može koristiti otočno stanovništvo za potrebe društvenih djelatnosti na području obrazovanja, kulture, tehničke kulture, znanosti i sporta
  8. Poticanje očuvanja prirode i kulturno-povijesne baštine te usmjeravanje tih resursa u turističku ponudu

U nastavku donosimo izgled letka kojeg smo dijelili građanima na Rabu.

Laburisti OTOCI A5 LETAK_20160403-page-001