Izmjene Zakona o tržištu toplinske energije

Danas smo u prostorijama podružnice održali press konferenciju na temu Izmjena i dopuna Zakona o tržištu toplinske energije koje su u saborsku proceduru uputili Laburisti Rijeke putem kluba zastupnika u Saboru. U nastavku donosimo priopćenje za medije u kojem smo sumirali najbitnije činjenice o izmjenama i trenutnoj problematici tržišta.

 

 

13211179_10208349490206135_1344767548_o 13214781_10208349491486167_621979135_o

Zakon o tržištu toplinske energije jedan je od najvažnijih akata koji uređuju područje toplinarstva i kojeg su Laburisti nebrojeno puta ocijenili kao nekvalitetnog i jednog od glavnih uzročnika monopolističke klime na području toplinarstva u Hrvatskoj. Laburisti PGŽ-a napravili su svoj prijedlog izmjena i dopuna predmetnog Zakona kojeg će putem kluba zastupnika Laburista uputiti u saborsku proceduru.

 

Ovim prijedlogom zakona nastoje se riješiti dva goruća problema kada je u pitanju tržište toplinske energije:

  1. ukida se obveza ugradnje razdjelnika te se vlasnicima stanova ostavlja slobodan izbor hoće li ih ugraditi, te ako ih i ugrade – ostavlja im se mogućnost da slobodno odluče žele li da se raspodjela i obračun troškova vrše očitanjem razdjelnika.
  2. krajnjem korisniku olakšava se isključenje iz sustava toplinskom energijom.

 

Apsolutno je nedopustivo da se nameće ugradnja razdjelnika, a bez analize troškovne učinkovitosti što je resorno ministarstvo počelo raditi u zadnji trenutak, no još uvijek nema nikakvih zaključaka povjerenstva koje je osnovano za tu svrhu. Do dobivanja egzaktnih podataka o uštedama koje donose razdjelnici (ili kalorimetri), smatramo da se obaveza njihove ugradnje mora maknuti iz zakona.

Također, tržište toplinske energije mora se liberalizirati jer jedino će se na taj način spriječiti trenutačni monopol tvrtki u velikim gradovima, koje s jedne strane nude ogromne cijene za svoju uslugu, a s druge strane onemogućuju razumnu proceduru isključenja, tako da korisnici postaju robovi nerazumnog sistema. Ovim prijedlogom zakona predlažemo da se svaki pojedinačni korisnik može isključiti vlastitom odlukom, a cjelokupna zgrada natpolovičnom većinom suvlasnika, računajući po površini stambenih jedinica. Također predlažemo ukidanje i nekoliko odredbi koje su do sada bile obvezne pri isključenju, a smatramo da nisu imale svoju svrhu, osim one da se krajnji korisnik zbog tih nerealnih zahtjeva u konačnici odustane od isključenja iz toplinskog sustava. Jedna od novina koju predlažemo je i da se isključenjem iz sustava, korisnika oslobađa plaćanja naknade za instaliranu snagu, odnosno „paušala“ te da se sukladno provedenim isključenjima unutar zgrade provede i smanjenje instalirane snage zgrade za iznos isključenih stambenih jedinica.

Nadamo se da će ovaj Zakon, ukoliko se donese, donijeti novo poglavlje toplinarstva i u Rijeci, gdje još postoji niz otvorenih pitanja u poslovanju TD Energo. Neka od najvažnijih su: razdvajanje poslova toplinarstva i plinarstva unutar godišnjih poslovnih izvještaja, budući da se po ZTTE navedene djelatnosti moraju obavezno računovodstveno diferencirati te jasno definiranje metodologije i analiza visine fiksnog djela računa (tzv. „paušala“).

Cilj nam je da građani novu sezonu grijanja dočekaju u pravednijim uvjetima te u sustavu koji svakom korisniku omogućava da odluči želi li ili ne koristiti usluge na liberaliziranom tržištu toplinske energije. Nadamo se da će naš prijedlog prepoznati u Vladi RH te da će saborska većina odlučiti u interesu građana.