ISPRAVNA ODLUKA – NE THOMPSONU U KOSTRENI!

Kostrena u žiži zbivanja! Zbog čega? Visokog standarda, dobrih pokazatelja razvoja, lijepe obale, eko škole i vrtića, industrijskih giganata Ine i HEP-a ili uspjeha brodogradilišta Viktor Lenac? Ne, Kostrena je dospjela u fokus javnosti zbog otkazivanja koncerta Marka Perkovića Thompsona.

Gordana_VukošaSamim činom otkazivanja koncerta, odmah su se potegnula politička pitanja. Kako je konstituirana vlast u Kostreni, tko hoće ili neće dati podršku načelniku općine Kostrena te hoće li vlast pasti?

Laburisti ogranka Kostrena smatraju da se radi o ispravnoj odluci, o odluci da u Kostreni nema mjesta fašizmu niti desničarskom ekstremizmu. Kostrenjani svoju Kostrenu vole i ne žele da se Kostrenom šeću „radikalni pristaše“ „ultranacionalističkog glazbenika“ Thompsona, kako su to obrazlagali Slovenci i Austrijanci, koji su također Marku Perkoviću zabranili nastup. Ne, Kostrena nije prva koja je to učinila. To se događa već godinama, diljem civilizirane Europe, one koja pamti zločine počinjene od strane nacionalističkih stranaka, one koja neonacizam zabranjuje. Odbijen je tako Thompson u Nizozemskoj, Švicarskoj, Austriji u Sloveniji u Mariboru, u Berlinu, pa i u Istri (u Puli, Pazinu i Umagu) i to uvijek s istim razlogom: ovdje nema mjesta ekstremnom nacionalizmu niti fašizmu ili ustaštvu.

Hrvatska država je nastala na temeljima antifašizma koje je prvi hrvatski predsjednik Tuđman zagovarao i koji su utkani u naš Ustav, a danas mnogi njegovi sljedbenici u crnim košuljama s ustaškim obilježjima odlaze na koncerte, negirajući tako tekovine antifašizma i ustavom zagarantirane slobode. Kostrena ne želi da se na koncertu, kako je to na Thompsonovim koncertima već uobičajeno, stotine ruku dižu u zrak uz povik: „ZDS“. Odabirom repertoara i pristupa te toleriranjem nepoćudnih obilježja Thompson je namjerno privukao određenu specifičnu publiku, publiku koju Kostrena, poput mnogih osviještenih kulturnih Europskih gradova, ne želi.

Ovaj postupak nema veze sa političkim igrama, nego sa zdravim razumom i u konačnici odabirom zakona nasuprot bezakonju. Uspije li Thompson ipak zaratiti stranke na vlasti u Kostreni ili srušiti vlast, onda takva vlast ne zavrjeđuje biti na čelu općine Kostrena!

Gordana Vukoša, predsjednica

Hrvatski laburisti-Stranka rada Ogranak Kostrena