Goranin u Saboru

Izvor: Novi list

NENAD PLEŠE POSTAO SABORSKI ZASTUPNIK LABURISTA NAKON ODLASKA NIKOLE VULJANIĆA U EUROPSKI PARLAMENT

S obzirom na moje goransko i delničko podrijetlo nastojat ću da se čuje za probleme našeg kraja kako bismo se izborili za zakone kojima bismo olakšali život u ovom ruralnom planinskom dijelu Hrvatske

DELNICE » Od 1. srpnja Gorski kotar će biti bogatiji za još jednog zastupnika u Saboru RH. Naime, odlaskom Nikole Vuljanića, zastupnika Hrvatskih laburista – stranke rada u parlament EU, otvorilo se u Saboru RH mjesto za novog zastupnika Hrvatskih laburista, a ta je čast, nakon kratkih usuglašavanja stavova, povjerena delničkom laburistu Nenadu Plešeu, pedesetogodišnjem ing. prometa uposlenom u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Rijeka, čovjeku koji je u politici tek dvije godine.

Županijski vijećnik
– Do pred dvije godine nisam bio niti u jednoj stranci, niti sam se bavio politikom, a u proljeće 2011. godine sam se na nagovor Dražena Magdića, predsjednika delničkog ogranka Hrvatskih laburista – stranke rada, upisao u tu stranku i to kao njen trinaesti član u Delnicama. Budući da svaki posao kojeg se prihvatim nastojim raditi što kvalitetnije, tako sam i u našem delničkom ogranku dao sve od sebe, uskoro postao tajnik te potom i predsjednik županijske podružnice stranke. Uoči nedavnih lokalnih izbora postao sam nositelj liste u Delnicama, a budući da sam i na županijskoj listi ostvario dobar rezultat i plasman u Županijsku skupštinu, svoje mjesto u Gradskom vijeću Delnica prepustio sam Draženu Magdiću i očekivao da ću kroz rad u Županiji pomoći svom kraju i širenju ideje laburizma. No, odlaskom gospodina Vuljanića u EU parlament, odlučeno je da ja kao četvrtoplasirani s liste laburista u 7. izbornoj jedinici preuzmem to saborsko mjesto, što me, naravno, čini ponosnim jer je to velika odgovornost i obveza.

Jeste li to očekivali kad ste se počeli baviti politikom pred dvije godine?    
– Ma, ni u snu. Ja sam, u stvari, dugo vremena »bježao« od politike, a odlučio sam uključiti se nakon što su mi se izuzetno dopale ideje i stavovi Dragutina Lesara i Hrvatskih laburista. Želio sam djelovati ponajprije na lokalnoj i županijskoj razini, a mogućnost ulaska u Sabor RH bila je svojevrsni šok. Upravo stoga odluku nisam donio istog trenutka kada mi je ta mogućnost ponuđena, već nakon razgovora sa ženom i dvije kćeri. Budući da smo supruga Irena i ja ostvarili puno od onoga što smo planirali, budući da ona ima posao, starija kći Katarina je pred zaposlenjem, a mlađa Vanja je pred diplomom, odlučili smo da pokušam iskoristiti ovu mogućnost pri čemu ću, naravno, kao i do sada, dati sve od sebe i pokušati tu dužnost obavljati što kvalitetnije.

Ozbiljno raditi 
Koji će vam biti glavni smjerovi aktivnosti kao saborskog zastupnika?
– U saborskim klupama ja sam jedan od šestero zastupnika Hrvatskih laburista – stranke rada. Želja nam je da u sljedećim izborima pojačamo i podvostručimo broj zastupnika pa će nam temeljni cilj biti što kvalitetnije zastupati ideje i ciljeve naše stranke. Naravno, uz to trudit ću se zastupati i sva područja sedme izborne jedinice s čijeg područja dolazim, a s obzirom na moje goransko i delničko podrijetlo svakako ću nastojati učiniti što više kako bi se čulo i za probleme našega kraja te kako bismo se izborili za zakonske odredbe kojima bismo olakšali život u ovom ruralnom planinskom dijelu Hrvatske. U skladu s tim razgovarat ću ovih dana s delničkim gradonačelnikom Ivicom Kneževićem i ponuditi svoju pomoć, a spreman sam razgovarati i sa svim ostalim čelnicima Gorskog kotara kao i ostalih lokalnih samouprava Primorsko-goranske županije i sedme izborne jedinice te, u okviru svojih mogućnosti, nastojati pomoći kroz rad u saborskim tijelima.

Što očekujete?    
– Prije svega puno, puno rada pa ću stoga od ponedjeljka do petka živjeti u Zagrebu te se potom vraćati kući. Svjestan sam činjenice da nemam ikustva, ne samo u Saboru, već sam i u politici mlad. No, imam puno vjere u sebe, volim raditi i ozbiljno prihvaćam svaki zadatak pa vjerujem da ću ovaj dio posla odraditi kako treba.

Vatrogastvu ću se vratiti        
Što je s vašim poslom u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Rijeka?    
– Vatrogastvo je moje životno zanimanje i naravno da mu se namjeravam vratiti. Za vrijeme trajanja mandata saborskog zastupnika moj je posao u JVP Rijeka u mirovanju, a kroz rad u Saboru RH svakako ću nastojati u što većoj mjeri pomoći i razvoju vatrogastva.

Marinko Krmpotić