Dina Domijan u Crikvenici jača i od Ruže Tomašić

Izvor: Novi list

U Novom je SDP-ova koalicija pobijedila za 41 glas. Liste predvođene SDP-om na cijeloj Kiriji pale su za sedam posto u odnosu na parlamentarne izbore. Ruža Tomašić najpopularnija poslije Picule.

CRIKVENICA » Na izborima za Europski parlament u Crikvenici pobjedu je odnijela lista SDP-HNS-HSU s 46 posto glasova. Lista HDZ-HSP Ante Starčevića i BUZ-a dobila je povjerenje 23 posto glasača. Hrvatskim laburistima povjerenje je darovalo 12 posto birača. Na izbore je izašlo 17 posto ili nešto više od dvije tisuća birača. Pojedinačnu pobjedu odnio je SDP-ovac Tonino Picula za kojeg je glasovalo gotovo 500 Crikveničana. Jedina Crikveničanka koja se našla na listama za Europski parlament Dina Domijan (Hrvatski laburisti) je dobila 170 glasova. Slijedi je čelnica HSP Dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić sa 130 glasova. Četvrta je HDZ-ovka Dubravka Šuica s 97 i njen stranački kolega Andrej Plenković sa 63 glasa.

Laburisti treći 

U Novom Vinodolskom je na izbore izašlo 26 posto ili 1.317 birača. Lista predvođena SDP-om odnijela je pobjedu s 41 glasom više od liste vođene HDZ-om. U postocima, SDP-HNS-HSU je dobio 40 posto, a koalicija HDZ-HSP-BUZ 37 posto. Treće mjesto pripalo je Hrvatskim laburistima s nešto manje od šest posto glasova. Rang lista po političarima bi izgledala ovako: Picula 264 glasa, Šuica 93, Tomašić 78, Plenković 58 te kastavski SDP-ovac Ivica Lukanović 43.

U Vinodolskoj općini na izbore je izašlo 613 birača odnosno 18 posto građana s pravom glasa. Lista SDP-HNS-HSU je bila uvjerljiva pobijedivši s 278 glasova ili 48 posto. Koalicija HDZ-HSP-BUZ je dobila 105 glasova ili 18 posto. Laburisti su bili treći sa sedam posto osvojenih glasova. Po broju glasova na pobjedničko postolje su se popeli Picula 144, Tomašić 26 i Plenković 20.

Rast HDZ-a 

Kakva je situacija u odnosu na posljednje parlamentarne izbore iz prosinca 2011. godine? Pobjednička koalicija predvođena SDP-om je u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Vinodolskoj općini pala za sedam posto. HDZ je u Crikvenici prekjučer dobio četiri posto više u odnosu na parlamentarne izbore, no činjenica je da je gotovo trećinu glasova na listi predvođenoj HDZ-om donijela pravašica Tomašić. U Novom Vinodolskom se HDZ digao za 11 posto. Uz napomenu da je 17 posto glasača liste HDZ-HSP-BUZ glasovalo za Ružu Tomašić. U Vinodolskoj općini je HDZ pao za jedan posto. Naravno, pri svim analizama treba uzeti u obzir da je postotak izlaska na europske izbore bio znatno manji u odnosu na parlamentarne.

Nezavisni remete ravnotežu    

Jesu li trijumfi, usponi i padovi odraz vrlo skromnog izlaska ili se radi o trendu, bit će jasnije za nešto manje od mjesec dana kada nas čekaju lokalni izbori. No, treba znati da će stranačka arhitektura na lokalnim izborima biti znatno drugačija. U igru ulaze nezavisne liste koje bi mogle bitno poremetiti stabilni glasački trokut SDP-HDZ-Laburisti. U Crikvenici, primjerice, nezavisne liste trenutno drže četvrtinu vijeća. Izlazak na izbore najavljuje još jedna crikvenička nezavisna lista, a u Novom niče jedna lokalna stranka s jakim imenima iz političkog života grada.

Anto Ravlić