Čestitamo Međunarodni praznik rada – 1. svibanj

carnationDanas je Međunarodni praznik rada, prilika da uz čestitku ponovno ukažemo na problem radnika.  Unatoč Ustavom zagarantiranom pravu na rad i zaradu kojom radnik može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život, u Hrvatskoj su radna mjesta koja zadovoljavaju ovaj uvjet prava rijetkost.

Dodatno situaciju pogoršavaju neodgovorni poslodavci, koji koristeći (loš) zakonski okvir i nedjelovanje inspekcijskih službi izrabljuju radnike na najgori mogući način: premalom plaćom, lošim uvjetima rada, nesigurnim ugovorima o radu na određeno vrijeme, plaćanjem minimalne plaće i razliku plaće u gotovini, zabranom odlaska na godišnji odmor, bolovanje…

Posljedica: deseci tisuća radnika svake godine odlaze iz Hrvatske u potrazi za zemljom gdje će se njihov rad cijeniti, odgovarajuće platiti i gdje će raditi u dobrim uvjetima. Odlaze u  potrazi za boljim i sigurnijim životom. Za desecima tisuća radnika, odlaze i njihove obitelji.

Hrvatska je uništena zemlja, koja je privukla varalice, lažljivce, lijenčine, lopove, sve sa dobrim vezama u  političkom vrhu. Hrvatska je zemlja u kojoj je svatko od njih nešto zgrabio za sebe i svoju obitelj, istovremeno otevši mnogo mnogim obiteljima. Danas ovakva Hrvatska svojim radnicima može ponuditi vrlo malo. U vihoru privatizacije su nestale nebrojene tvornice, tvrtke, banke, ispražnjeni fondovi – stambeni, mirovinski…, a krađe su se po inerciji nastavile do dan danas.

U ovakvoj zemlji, u kojoj nitko nije spreman sprovesti korjenite promjene, jer brine samo o zadržavanju svoje funkcije, položaja u Vladi, ministarstvu, Saboru, sa politikom „u se, na se i poda se“ hrvatske šanse za napredak su ravne nuli.

Dok državu vode strukture koje su same sebi svrhom, dok su na državnim jaslama podobni, a ne sposobni, dok se državni aparat drastično ne smanji, dok se ne uredi zakonodavstvo, a istovremeno se ne daje prilika marljivim, sposobnim i pametnim ljudima da vode posao i stvaraju nova (proizvodna) radna mjesta, Hrvatska će nastaviti biti mjesto kojem je Bog rekao zbogom.

Na žalost, mnogi vrijedni radnici ostaju samljeveni u vrtlogu potpune konfuzije u gospodarstvu i politici, neki životareći na rubu egzistencije i  ostajući u domovini, neki uzimajući kofer u ruke i odlazeći u Njemačku, Irsku… Nitko od njih nema razloga za slavlje.

Hrvatski laburisti – Stranka rada već godinama u nastojanju da pomognu radnicima nude rješenja koja vladajući ne prepoznaju. Od zahtjeva za poreznu reformu koja bi omogućila praćenje omjera zarađenog novca i vrijednosti imovine, preko nužno potrebnog povećanja neto plaće, do reguliranja ugovora o radu na određeno vrijeme. Naša se borba nastavlja. Prostora za promjene ima, samo treba naći načina da se te promjene provedu. Ne odustajmo od radnika i radničkih prava, i to je povod za čestitku: Sretan vam 1. svibanj – Međunarodni praznik rada!