Bježi li HDZ od, za njih pogubnog, ispitivanja porijekla imovine?

Posljednjih se dana na društvenim mrežama i web stranicama vrti intervju sa sucem Kolakušićem, u kojem on tvrdi da je ispitivanje porijekla imovine prvi korak prema zdravom društvu, te naglašava da je nužno „napokon početi primjenjivati Zakon o porezu na dohodak, koji daje ovlast ispitivanja porijekla imovine.“

David-Bregovac_pressPodsjećamo da su Hrvatski laburisti – Stranka rada još 2010. godine donijeli „10 točaka programa“, u kojem, se između ostalog, traži da se Poreznu upravu obveže da prati (nes)razmjer stečene imovine i zarade.

“Točka 10. Porezi i imovina

10.1.  Tražimo da se reorganizira i redefinira rad Porezne uprave i da ju se obveže da prati razmjer porasta vrijednosti imovine poreznog obveznika i prethodno plaćenog poreza. Imovinu stečenu od sredstava za koje nema dokaza da su prošli kroz porezni sustav ili nema dokaza porijekla treba brzim i pravičnim postupkom oduzeti kao nezakonito stečenu.”

Tadašnji zastupnici Laburista u Hrvatskom su saboru za vrijeme vlade Ive Sanadera/Jadranke Kosor tri puta predlagali zakone kojima bi se Porezna uprava obvezala da utvrdi nesrazmjer između nečije imovine i prihoda. Nažalost prijedlozi nisu bili prihvaćeni.

Slažemo se da je ispitivanje porijekla nužnost da se iz neuređenog društva prijeđe u uređeno te da se zaustavi sustavna pljačka Hrvatske. No, s obzirom na postupanje HDZ-ove vlade, sustavnu pljačku kroz privatizaciju, brojne afere članova iz redova samog vrha HDZ-a, te s obzirom na svima nama dobro poznato kriminalno djelovanje nekih premijera, ministara, članova Vlade RH, čelnika raznih komora, državnih tvrtki, sportskih saveza… mahom članova HDZ-a ili njihovih pulena, teško je vjerovati da će itko iz HDZ-ovih klupa ili netko od članova današnje Vlade RH potaknuti i obvezati Poreznu upravu da se pozabavi ispitivanjem porijekla imovine.