Apel protiv gašenja dnevnog lista La Voce del Popolo

Danas su riječki Laburisti medijima odaslali snažnu poruku podrške dnevnom listu La Voce del Popolo, koji je jedini dnevni list na ovom području koji izlazi na talijanskom jeziku i kao takav je važan za očuvanje kulture, jezilka i tradicije koju na ovim prostorima ima autohtona talijanska nacionalna manjima.

 

Priopćenje u nastavku prenosimo u cjelosti.

Apel protiv gašenja dnevnog lista La Voce

Nakon više od 70 godina neprestanog izlaženja, dnevnik na talijanskom jeziku La Voce del Popolo je pred gašenjem. Razlog je to smanjenih dotacija iz Ministarstva kulture i maćehinskog odnosa Ureda za manjine RH.

Zajednički suživot, uvažavanje i poštovanje pripadnika talijanske nacionalne manjine, koja je ujedno i autohtona, postali su normalna pojava na prostorima Istre i Kvarnera. Njihova kultura, jezik i običaji postali su sastavni dio kulturne ponude ovih krajeva te je naprosto nevjerojatno da se jedini dnevni list talijanske manjine na Kvarneru gasi.

Indikativno je to da se navedeno događa nakon smjene vlasti i trijumfalne intervencije u sve nepodobne medije i pod naletom puzajuće i suptilne fašizacije javnog prostora i povijesnog revizionizma.

E pa gospodine ministre, Riječani su naučili praštati i živjeti u zajedništvu sa drugima i drugačijima.  Riječani, znate, misle da je raznoliko društvo, kvalitetno društvo i da nas to oplemenjuje. Ponosni smo na svoju raznolikost i toleranciju koju ima malo koja sredina u Hrvatskoj. Slobodni smo Vas zato pozvati u naš grad, koji antifašizam ne shvaća kao floskulu, da se u to iz prve ruke uvjerite.

Nadamo se da ćete stoga preispitati svoju odluku i shvatiti potrebu za održavanjem manjinskog jezika i kulture u javnom prostoru.

 

 

Laburisti Rijeka