Apel predsjednika Hrvatskih laburista

Danas je predsjednik Hrvatskih laburista uputio apel prema Vladi RH i njenom shvaćanju “reformskih” mjera. Pomalo zastrašujuće, ali realno zvuči vapaj Tomislava Končevskog: Vladine reforme ispraznit će novčanike, a napuniti groblja!

 

Priopćenje prenosimo u cjelosti

Vladine reforme ispraznit će novčanike, a napuniti groblja

Nasuprot jalovom pokušaju unapređenja demografske i populacijske politike, koji se sveo na demagoških 1000 eura za novorođenče što će ih, prema riječima prvog potpredsjednika Vlade, dobiti “zaslužni, a ne siromašni i potrebiti”, Vlada RH reformama koje namjerava implementirati nastavit će intenzivno raditi na depopulaciji Hrvatske. Glavni alati za daljnje jačanje tog negativnog procesa nalaze se u najavljenim reformama mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Za Hrvatske laburiste – Stranku rada potpuno je neprihvatljivo podizanje granice za punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina života, za prijevremenu starosnu mirovinu sa 60 na 62 godine, kraće prijelazno razdoblje za izjednačavanje godina žena i muškaraca za punu starosnu mirovinu te oštrije kažnjavanje prijevremene mirovine (0,3 posto po mjesecu). Uz plaće i uvjete rada u Hrvatskoj malo tko će doživjeti kraj radnoga vijeka i punu starosnu mirovinu, pogotovo stoga što je životni vijek u Hrvatskoj prosječno kraći nekoliko godina u odnosu na prosjek Europske unije.

Osim toga, produljenje radnog vijeka bitno će utjecati na nezaposlenost mladih, što će ovom reformom nastaviti rasti i smjestiti nas na vrh EU po tom nepovoljnom kriteriju jer će morati duže čekati na oslobađanje radnih mjesta uslijed produljenog prirodnog odljeva zaposlenih.

Neprihvatljivom i nedopustivom ocjenjujemo i takozvanu reformu zdravstva koja se svodi na zavlačenje ruke u džepove građana – kako poskupljenjem dopunskog osiguranja, uvođenjem dodatnog te definiranjem fantomskog nadstandarda, tako i reorganizacijom hitne medicinske službe što se također sastoji od uvođenja drakonskog plaćanja zdravstvenih usluga – a koji time bivaju dvostruko kažnjeni: osim što su se razboljeli, još će i osiromašiti. Za ogromnu većinu građana zbog visokih cijena zdravstvene usluge postat će nedostupne zbog čega neće moći ostvariti svoje Ustavom zajamčeno pravo na zdravstvenu zaštitu.

Restriktivne mjere ove nesposobne Vlade okrenute su isključivo prema penalizaciji građana, pogotovo siromašnih, favoriziranju kapitala i poslodavaca na štetu radnika te zorno demonstriraju odustajanje od socijalne države i koncepta solidarnosti u društvu – mlađih prema starijima i bogatih prema siromašnima.

Kumulativni učinak Vladine mirovinske i zdravstvene reforme ukratko se može opisati – prazni novčanici i puna groblja.

 

Hrvatski laburisti svim će se demokratskim i legitimnim sredstvima boriti protiv takvih problematičnih rješenja koja izravno ugrožavaju standard i život građana RH.

U sinergiji s tim “poboljšanjima” sustava je i najavljena masovna privatizacija poduzeća u vlasništvu RH, u koju bi mogle biti uključene i strateške tvrtke, pa je, s obzirom na kriminalna privatizacijska iskustva s HDZ-om iz ’90-ih godina, moguće zaključiti samo jedno – boj se Domoljubne koalicije kada reforme provodi!

 

Tomislav Končevski

predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada