Akcija na Malom Lošinju

Laburisti PGŽ i ogranak Mali Lošinj, nakon Raba, svoju akciju “Vratimo standard otočanima”, uspješno su proveli i u Malom Lošinju uz nadopunu jednom lokanom temom.

U nastavku donosimo priopćenje za medije s akcije.

 

Mali Lošinj, 23. travnja, 2016.g.

Hrvatski laburisti – Stranka rada Podružnice PGŽ su u subotu, 23. travnja posjetili otok Lošinj, kako bi dodatno skrenuli pažnju na otočno stanovništvo i probleme s kojima se otočani susreću.

Laburisti su mještanima podijelili letke na kojima su istaknuta smanjenja subvencija i poticaja za otoke, a koje je parlamentarna većina u Saboru usvojila dignuvši ruku za državni proračun za 2016. godinu. Tako su otočani ostali uskraćeni za 2.000.000,00 kn, koliko je smanjena stavka za subvenciju vode, za 13 posto smanjene su subvencije za redovite putničke i brzobrodske linije za 2016. u odnosu na prošlu godinu, smanjeni su poticaji za otočno gospodarstvo i razvoj otoka, za 40 posto smanjena su sredstava za  izradu projektne i programske dokumentacije za razvoj otoka i priobalja, a sve to suprotno Rezoluciji Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka od 4. veljače 2016. g. (2015/3014(RSP)).

Laburisti ogranka Mali Lošinj dodatno ističu lokalne probleme na koje je potrebno skrenuti pozornost. Na području Grada Malog Lošinja nalazi se velik broj ruševnih i neiskorištenih nekretnina u vlasništvu države i grada, koje su postale ruglo poznatog turističkog odredišta. Među zapuštenim javnim objektima svoje su mjesto našli: Vojarna na Velopinu, Dom armije, Mala škola, Velika škola, Kaštel. Članovi ogranka Mali Lošinj pozivaju da se otvori javna rasprava o neiskorištenim objektima, jer s jedne strane grad vapi za prostorima u kojima bi se mogle obavljati određene djelatnosti u kulturi, znanosti i tehničkoj kulturi, a s druge strane prijeti opasnost da se objekti uruše do kraja, prodaju za jednu kunu krupnom kapitalu, koji će dodatno oplemeniti svoju zaradu ne vodeći nužno računa o povijesti, tradiciji i kulturi grada i otoka.

 

Stoga će se Hrvatski laburisti – Stranka rada zalagati za provedbu sljedećih točaka:

  1. Povratak Uprave za otoke pri Vladi RH
  2. Osiguranje kvalitetnih komunalnih usluga (vodoopskrba, odvodnja i bolja prometna povezanost s kopnom i među otocima)
  3. Poticanje pronatalitetne politike i poreznih olakšica za stanovnike na otocima
  4. Povećanje standarda zdravstvenih usluga za otočane
  5. Povećanje standarda u obrazovanju s posebnim naglaskom na obrazovanje odraslih kako bi se na otocima postigla jednaka dostupnost i kvaliteta obrazovanja kao i na kopnu
  6. Povećanje poticaja otočnim udrugama koje se bave kulturom, ekologijom i tehničkom kulturom
  7. Prenamjena bivših vojnih objekata koji se ne koriste u prostore koje može koristiti otočno stanovništvo za potrebe društvenih djelatnosti na području obrazovanja, kulture, tehničke kulture, znanosti i sporta
  8. Poticanje očuvanja prirode i kulturno-povijesne baštine te usmjeravanje tih resursa u turističku ponudu

 

b03d868b-7293-4778-ad53-234b49edef26