Priprema novog Zakona o brdsko-planinskim područjima

received_10214516280372035Načelnik Općine Fužine i predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada David Bregovac danas je pozvan na tematsku sjednicu Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu)  samoupravu Hrvatskog sabora sa sljedećim dnevnim redom:
,,Kakav Zakon o brdsko-planinskim područjima je potreban Republici Hrvatskoj“

Iako je cilj rasprave na tematskoj sjednici Odbora pridonijeti izradi Nacrta Zakona o brdsko-planinskim područjima, koji će omogućiti društveni, socijalni i gospodarski razvoj, te svaki drugi razvoj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u brdsko—planinskim područjima u skladu s njihovim posebnostima, na žalost rasprava ne konkretizira probleme naših brdsko-planinskih područja, niti ide u smjeru konkretnih poteza, strategije i načina koji bi pomogli i bili utkani u novi zakon. Planirani Zakon nije uskladjen sa situacijom na terenu i što je još gore, planira se da stupi na snagu tek od 1.1.2019. godine. Za jedinice lokalne samouprave Gorskog kotara to je prekasno.

received_10214515775599416Unatoč kvalitetnom sudjelovanju predstavnika Veleposlanstava Republike Austrije, Francuske Republike i Švicarske Konfederacije koji su prisutne upoznali sa iskustvima alpskih zemalja u razvoju i realizaciji javnih politika brdsko—planinskih područja, te razmjeni iskustava kako su Švicarska, Francuska i Austrija tretirale specifičnosti planinskih područja u svom zakonodavstvu, Odbor za JLS Hrvatskog sabora ista je prihvatio na razini informacije, a ne kao dobre preporuke koje bi trebalo hitno implementirati u novi zakon.

Sjednici su uz članove saborskog Odbora, predstavnika Veleposlanstava Austrije, Francuske i Švicarske te gradonačelnika i načelnika iz brdsko—planinskih područja, nazočili predstavnici Udruge gradova, Udruge općina, Zajednice županija, te stručnjaci iz područja razvoja brdsko-planinskih krajeva, kao i predstavnici Udruge Eko Kvarner koji su omogućili sudjelovanje predstavnika Veleposlanstava na ovoj sjednici.

Nakon navedenog izlaganja, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU upoznali su prisutne o smjeru izrade Nacrta Zakona o brdsko-planinskim područjima, no dane smjernice nisu zadovoljile načelnika Općine Fužine Bregovca. Po njegovu mišljenju pogrešno je da državne tvrtke svu svoju zaradu nose u Zagreb, a općinama i gradovima Gorskog kotara ostaju mrvice. Upravo povećavanjem davanja od tih državnih tvrtki koja bi se usmjerila prema jedinicama lokalne samouprave, olakšalo bi se financiranje svih sfera života; od izgradnje vrtića, čišćenja snijega, popravljanja ili izgradnje cesta. Općenito plan financiranja JLS brdsko-planinskih područja je krajnje nejasan i nedefiniran.

Kakav Zakon o brdsko-planinskim područjima možemo očekivati i koliko će Vlada Republike Hrvatske imati sluha za stvarne potrebe gradova i općina brdsko-planinskih područja ostaje za vidjeti. Hoće li vladajući prepoznati dobre preporuke zemalja koje već imaju kvalitetne zakone i strategije, još je manje vjerojatno.

received_10214516450256282Usprkos mnogim manjkavostima današnje sjednice, predsjednik Laburista Bregovac uz Antuna Zorislava Petrovića ističe da će se i dalje boriti za decentralizaciju i jednake mogućnosti svih djelova hrvatske, jer je to jedini uvjet napretka kako  brdsko-planinskih krajeva, tako i cijele države.