22. ožujka – Svjetski dan voda

Sriver-krka-3-1365286-639x852vjetski je dan voda – 22. ožujka.

Hrvatska je zemlja bogata pitkom vodom, po čemu se nalazi u samom europskom vrhu. Ujedno nalazimo se i u svjetskom vrhu – po potrošnji flaširane vode.

Jedno od naših navećih bogatstava – voda, tako otvara mnoga pitanja.

Kako Vlada RH čuva nacionalna bogatstva lijepe naše?

Vodi li država računa o izdanim koncesijama za vodu? Trenutno npr. Ivica Todorić drži koncesiju na barem 70 posto izvora pitke vode. S obzirom na situaciju u Agrokoru, hoće li pravo na hrvatsku vodu dobiti stranci? Provode li se stroge kontrole količina iscrpljene vode na koncesijskim izvorištima ili se premašuju dozvoljene količine, kao što to iz godine u godinu čine u Jamnici? S druge strane građani se lažnim marketingom dovode u zabunu o kvaliteti vode u kućanstvima, radi čega plaćaju višestruko za vodu koju piju iz plastičnih boca. Naravno, to otvara pitanje zaštite okoliša s obzirom na to da smo suočeni sa stotinama tisuća plastičnih boca koje treba zbrinuti. Okolišu istovremeno prijete i neodgovorni poslovni subjekti koji ispuštaju nedozvoljene otpadne ili otrovne vode u naše dragocjene rijeke i potoke ali štetu čine i inspekcijske službe koje to omogućavaju, jer ne sankcioniraju počinitelje dovoljno oštro, niti dovoljno često. Koliki se dio od uplaćenih naknada za korištenje voda ulaže u održavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje voda?

Odgovori na većinu ovih pitanja su neizvjesni, ali jedno je sigurno, kao i u mnogim drugim stvarima – neodgovorni smo gospodari neprocjenjivog bogatstva!